2010/10/23

Πως καταλαβαίνουμε την διάθεση και τις προθέσεις ενός σκυλιού

Ο μόνος τρόπος για να καταλάβουμε πως νιώθει ένας σκύλος όταν τον πλησιάζουμε είναι να "διαβάσουμε" τον τρόπο που μας πλησιάζει, τη στάση του σώματος και την συμπεριφορά της ουράς, αλλά και τη θέση των αυτιών και τις εκφράσεις του προσώπου του.

Κάποιος που δεν έχει εμπειρία από σκυλιά, καλό θα είναι να μην πλησιάζει ένα αδέσποτο - ειδικά αυτά που προσπαθούν να αποφύγουν την επαφή- από τη στιγμή που δεν μπορεί να καταλάβει τον χαρακτήρα του σκυλιού και να συμπεριφερθεί ανάλογα.

Αυτό δεν σημαίνει πως τρέχουμε τρομοκρατημένοι άν μας πλησιάσει ένα αδέσποτο. Το πιθανότερο είναι να θέλει να το χαϊδέψουμε. Οπότε αν θέλουμε να το χαϊδέψουμε, προσέχουμε να μην σκύβουμε από πάνω του, απλώνουμε την παλάμη μας χαμηλά κοντά στη μουσούδα του και αφού μας μυρίσει, χαϊδεύουμε στο στέρνο και το λαιμό. Δεν σηκώνουμε το χέρι μας πάνω από το κεφάλι του γιατί στην καλύτερη περίπτωση θα σηκώνει το κεφάλι προσπαθώντας να το δεί και να το μυρίσει και στην χειρότερη θα το δει ως κίνηση κυριαρχίας ή επιθετικότητας.