2010/10/21

Τι σημαίνει "εκτροφέας"...

... ή τι εννούν τα pet shops όταν λένε "εκτροφέας

έτσι μεταφέρονται...
Όταν ρωτάτε σε ένα pet shop «από πού είναι το κουτάβι;» θα σας απαντήσουν «από εκτροφέα». Στην Ελλάδα, λοιπόν, πάνω από τους μισούς "εκτροφείς" που συνεργάζονται με τα pet shops είναι στην πραγματικότητα μεσάζοντες που αγοράζουν και μεταφέρουν τα κουτάβια από την Ουγγαρία, την Βουλγαρία και άλλες ανατολικές χώρες, όπου η νομοθεσία δεν ασχολείται με τις συνθήκες εκτροφής (αφήστε που τα περισσότερα δεν είναι καν νόμιμα), και τα δίνουν στα μαγαζιά, τα οποία στην συνέχεια εκδίδουν τα χαρτιά του σκυλιού και τα πιστοποιητικά υγείας, δίνοντάς τα στους πελάτες με «εγγύηση». 
Τι σημαίνει αυτό; 

...έτσι ανατρέφονται...
Αν δεν είναι εντάξει το κουτάβι (αν παρουσιάσει κάποια δυστροφία ή ατροφία, αν έχει αναπνευστικά ή δερματικά προβλήματα κλπ) «μην στεναχωριέστε! Φέρτε το πίσω! Θα σας το αλλάξουμε!» Σαν να είναι μπλουζάκι! Κι αυτό που «επιστράφηκε»; Μάλλον ο μεσάζοντας τα πετάει κάπου στη διαδρομή στην καλύτερη περίπτωση ζωντανά, στην χειρότερη τα σκοτώνει πρώτα (το μείζον χείρον..)με εναλλακτική, όπως στην περίπτωση του Puppy Haven (Αμερική), τα πουλάει σε ξεφτίλα τιμή σε εμπόρους που κανείς δεν ξέρει τι τα κάνουν. 

Τα κουτάβια, λοιπόν, από τα pet shops μπορεί να έχουν πιστοποιητικά υγείας και ευρωπαϊκά "χαρτιά",  τα "χαρτιά" όμως αυτά δεν λένε τίποτε για το μέρος από το οποίο προέρχονται , τις συνθήκες στις οποίες γεννήθηκαν και για αυτές στις οποίες ζουν οι γονείς τους.

... και κάπως έτσι νιώθει η μαμά τους.

Τι κάνουμε εμείς;

Δεν αγοράζουμε! Και αν θέλουμε ντε και καλά μια συγκεκριμένη ράτσα απευθυνόμαστε σε εκτροφείς απευθείας μέσω του κυνοφιλικού ομίλου, ελέγχοντας πάντα το που μεγάλωσε το κουτάβι, βλέπουμε και τους δύο γονείς του κουταβιού, ελέγχουμε τον αριθμό των γεννών ανά έτος και  τις συνθήκες στις οποίες ζουν. 

Προσωπική μου άποψη; Υιοθετούμε. Υπάρχει τεράστιος αριθμός σκυλιών που δίνεται για υιοθεσία. Και αυτά περί ράτσας και καθαρότητας της φυλής; 

Σε άλλο κεφάλαιο…


Διαβάστε ένα πολύ ωραίο και ενημερωτικό άρθρο ΄περί αγοράς κατοικιδίων στο link που ακολουθεί...
http://ourgreecetoday.blogspot.com/2010/07/hellenicrevenge-puppy-mills.html