2010/10/24

"Διαβάζουμε" την στάση σώματος ενός σκυλιού (δεύτερο μέρος)


από το Body Language Basics του Stanley Coren σε εικογράφηση της Emma Trithart

4. Ο φοβισμένος και επιθετικός σκύλος


 
Αυτός ο σκύλος είναι φοβισμένος, δεν σημαίνει όμως ότι είναι υποτακτικός και ότι δεν θα επιτεθεί εάν νιώσει αρκετά στριμωγμένος. Ο σκύλος παίρνει αυτή τη στάση συνήθως όταν βρίσκεται  κατά μέτωπο αντιμέτωπος με αυτό που θεωρεί ότι τον απειλεί, πράγμα που σημαίνει ότι αν βρίσκεστε μπροστά του νομίζει ότι τον απειλείτε εσείς, και θα πρέπει να οπισθοχωρήσετε ήρεμα χωρίς να του γυρίσετε πλάτη και να αλλάξετε αργά κατεύθυνση. Μην τον κοιτάτε στα μάτια, μην κουνάτε τα χέρια σας, και προπαντός μην φωνάζετε και μην χτυπάτε τα πόδια σας κάτω για να τον διώξετε. Είναι ήδη αρκετά φοβισμένος.


5. Ο φοβισμένος και αγχωμένος σκύλος 
Και σε αυτήν την περίπτωση ο σκύλος είναι φοβισμένος, και ίσως επιτεθεί. Δεν νιώθει όμως αντιμέτωπος με μια συγκεκριμένη απειλή, μάλλον γενικά το περιβάλλον χωρίς συγκεκριμένη αιτία του προκαλεί άγχος και φόβο (μπορεί να υπάρχει ασυνήθιστη φασαρία, καυγάδες ή κάτι στην περιοχή εκτός των συνηθισμένων). Σε αυτή την περίπτωση πάλι περιμένετε να απομακρυνθούν οι στρεσογόνοι παράγοντες και δίνετε χρόνο στον σκύλο να ηρεμήσει απόλυτα πριν τον πλησιάσετε με κάποια λιχουδιά. 

6. Όταν ο σκύλος είναι φοβισμένος, ανήσυχος και μάλλον υποτακτικός


 
Όταν έχει αυτή την εικόνα ο σκύλος είναι φοβισμένος, και μάλλον δείχνει σημάδια υποταγής. Σκοπός του είναι να στείλει σημάδια ηρεμίας, θέλει να αποφύγει οποιαδήποτε συμπλοκή και προσπαθεί να πείσει αυτόν που είναι μπροστά του, άνθρωπο ή άλλο σκύλο (που θεωρεί ότι έχουν υψηλότερη θέση στην ιεραρχία από τον ίδιο), ότι έχει φιλικές διαθέσεις και φοβάται τις φασαρίες. Παρόλα αυτά, όταν υπάρχει φόβος, υπάρχει πάντα πιθανότητα επίθεσης, όσο υποτακτικό και να φαίνεται το ζώο. Χαμηλώνουμε στα γόνατα, μιλάμε με απαλή φωνή, προτείνουμε το χέρι μας με την παλάμη προς τα πάνω, μπροστά και χαμηλά, να το μυρίσει και προσφέρουμε λιχουδιές. 

Συνεχίζεται...