2010/10/23

"Διαβάζουμε" την στάση σώματος ενός σκυλιού (πρώτο μέρος)


από το Body Language Basics του Stanley Coren σε εικογράφηση της Emma Trithart

Για να καταλάβουμε τις προθέσεις ενός σκυλιού που συναντούμε στο δρόμο, πρέπει να παρατηρήσουμε τη στάση του σώματός του, τις εκφράσεις του, καθώς και τον τρόπο που μας πλησιάζει. Υπάρχουν επίσης και διάφορες στάσεις ή κινήσεις του κεφαλιού που δείχνουν διάθεση ηρεμίας και φιλικότητας, που θα δούμε σε άλλη ανάρτηση.


Προς το παρόν θα δούμε αναλυτικά τις κυριότερες ξεκάθαρες στάσεις που μπορεί να πάρει ένας σκύλος.


1. Στάση χαλαρή που μας δείχνει ότι μπορούμε να τον πλησιάσουμε.

Αυτός ο σκύλος είναι χαλαρός και φαίνεται ικανοποιημένος. Ένας τέτοιος σκύλος δεν νιώθει απειλή από το άμεσο περιβάλλον του, έχει αυτοπεποίθηση και μάλλον καλές εμπειρίες από τους ανθρώπους  και συνήθως πλησιάζεται εύκολα.

2. Σε εγρήγορση, κάτι του τράβηξε την προσοχή ή είναι προσεκτικός
Αν κάτι τράβηξε την προσοχή του σκύλου, ή αντιμετωπίζει κάτι άγνωστο ή κάποια όχι γνώριμη κατάσταση, αυτή η στάση δείχνει ότι έχει τεταμένη την προσοχή του και προσπαθεί να εκτιμήσει την κατάσταση και να αποφασίσει αν υπάρχει κάποια απειλή και πως θα πρέπει να αντιδράσει. Σε αυτή την περίπτωση, αν πρέπει οπωσδήποτε να πλησιάσουμε το σκύλο, κατεβαίνουμε στο ύψος του, του μιλάμε απαλά και τον αφήνουμε να έρθει αυτός σε εμάς και να μας μυρίσει. Αν κρατάμε και κάποια λιχουδιά να τον προσελκύσουμε, ακόμη καλύτερα.


3. Η κυριαρχική και επιθετική στάση του σκύλουΑυτός είναι ένας πολύ κυριαρχικός σκύλος με μεγάλη αυτοπεποίθηση. Πέρα από το ότι εκφράζει την κυριαρχία του στην αγέλη, απειλεί επίσης ότι αν τον προκαλέσεις δεν θα διστάσει καθόλου να επιτεθεί.

 Συνεχίζεται...