2010/10/23

"Διαβάζουμε" τις εκφράσεις ενός σκυλιού

Σε γενικές γραμμές, όπως όλα τα πλάσματα, έτσι και τα σκυλιά, όταν έχουν αυτοπεποίθηση είναι όρθια και "κορδωμένα", στέκονται περήφανα δηλαδή, όταν θέλουν να προκαλέσουν φόβο υψώνονται και τεντώνονται για να δείχνουν όσο πιο επιβλητικά γίνεται, και όταν φοβούνται μαζεύονται για να προκαλούν όσο το δυνατόν λιγότερο. Και όλες οι ενδιάμεσες διαθέσεις ακολουθούν αυτές τις βασικές αρχές. Αν ήμαστε παρατηρητικοί και νιώθουμε αγάπη για τα ζώα, και τα πλησιάζουμε με προσοχή και σεβασμό (σεβασμός σημαίνει ότι δεν προσπαθούμε να κάνουμε σώνει και καλά αυτό που θέλουμε εμείς αλλά δεχόμαστε για παράδειγμα ότι ένας σκύλος μπορεί να μην θέλει να τον χαϊδέψουμε ή να παίξει μαζί μας) και χωρίς απότομες κινήσεις, δεν θα έχουμε ποτέ πρόβλημα με κανένα από αυτά.

Ορίστε λοιπόν μερικές από τις βασικές διαθέσεις των σκυλιών, και πως τις καταλαβαίνουμε.

Είμαι σε εγρήγορση. Περιμένω ή παρακολουθώ.

Όταν σε παρακολουθεί, περιμένει κάτι από σένα ή κάτι του έχει τραβήξει την προσοχή, τα αυτιά του είναι όρθια. Γυρνούν προς την πηγή των ήχων. Τα μάτια είναι ανοιχτά ή ορθάνοιχτα. Το στόμα είναι κλειστό, σχεδόν κλειστό ή λίγο ανοιχτό, αλλά δεν τραβάει τα χείλη του πίσω για να δείξει τα δόντια του. Το σώμα στέκεται φυσιολογικά. Πιθανόν να στέκεται λίγο στις μύτες. (Ελαφριά θέση αυτοπεποίθησης.) Η ουρά είναι επάνω και πιθανόν να κουνιέται. Είναι σιωπηλός ή γαβγίζει ελαφρά για να σας τραβήξει την προσοχή.Είμαι θυμωμένος κι έχω αυτοπεποίθηση
Είμαι θυμωμένος και χωρίς αυτοπεποίθηση - φοβάμαι
Αν σε προειδοποιεί ή πρόκειται να σου επιτεθεί τα αυτιά του θα είναι όρθια, αν είναι σίγουρος για τον εαυτό του, ή κολλημένα πίσω στο κεφάλι αν δεν είναι και τόσο σίγουρος για τον εαυτό του. Τα μάτια θα είναι μισόκλειστα ή "καρφωμένα" επάνω σου. Το στόμα θα είναι ανοιχτό και τα χείλη τραβηγμένα πίσω για να δείχνουν τα δόντια του. Πιθανόν να κινείται το κάτω σαγόνι. Το σώμα θα είναι τεντωμένο. Οι τρίχες στο σβέρκο ανασηκωμένες. (Κυριαρχική στάση.) Η ουρά θα είναι τεντωμένη. Θα γρυλλίζει ή θα γαβγίζει δυνατά.


δεν μου αρέσει - δεν καταλαβαίνω - φοβάμαι- είμαι υποτακτικός

Στην περίπτωση που ένας σκύλος δεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει ή την πρόθεσή σας, κάτι τον ενοχλεί, είναι υποτακτικός ή δεν του αρέσει αυτό που του κάνετε και φοβάται, κολλάει τα αυτιά του χαμηλά κοντά στο κεφάλι. Τα "τσιλώνει" λέγανε οι παλιοί. Τα μάτια του θα είναι σαν σχισμές ή ορθάνοιχτα και τα χείλη του θα είναι τεντωμένα πίσω, ίσως δείχνοντας και τα δόντια του ελαφρά. Η μύτη του πιθανόν να "τρέχει", και μπορεί να προσπαθεί να σας γλύψει για να σας καλοπιάσει. Το σώμα του θα είναι χαμηλωμένο όσο πιο κοντά στο έδαφος μπορεί και θα σας προτείνεςι ένα από τα μπροστινά του πόδια. Ίσως ξαπλώσει και στο έδαφος ανάσκελα προτείνοντάς σας την κοιλιά του για να την χαϊδέψετε. Η ουρά είναι χαμηλά, όσο πιο έντονο το συναίσθημα, τόσο πιο κρυμμένη ανάμεσα στα πόδια. Δεν θα ακούγεται καθόλου ή θα βγάζει χαμηλούς ανύσηχους ήχους και κλαψουρίσματα.

Δεν θα σε πειράξω. Αλλά δεν σε εμπιστεύομαι. Είμαι φιλικός αλλά αν.
Τα αυτιά του είναι ελαφρά πίσω όταν θα θέλει να σας πλησιάσει αλλά δεν είναι πολύ σίγουρος για σας και θέλει να σας δείξει ότι είναι φιλικός. Το στόμα του είναι ελαφρά ανοιχτό και ίσως σαλιώνει. Το σώμα του είναι σε ελαφρή εγρήγορση (για να μπορέσει να φύγει γρήγορα αν χρειαστεί). Η ουρά είναι σχετικά χαμηλά και πιθανόν να βγάζει χαμηλούς παραπονιάρικους ήχους.
Από την άλλη,  όταν είναι φιλικό με καλές εμπειρίες από τους ανθρώπους και δείχνει εμπιστοσύνη, τα αυτιά του θα είναι όρθια, θα έχει την έκφραση της ευχάριστης εγρήγορσης, το στόμα του θα είναι ανοιχτό και τραβηγμένο σαν να χαμογελάει, πιθανόν να λαχανιάζει και να σαλιώνει, το σώμα του θα είναι όρθιο φυασιολογικά (όχι τεντωμένο) και η ουρά του ψηλά και θα κουνιέται. Θα "τσαουνίζει", θα βγάζει δηλαδή υψηλότονους ήχους και γαβγισματάκια προκλητικά.

Φοβάμαι
Όταν ένας σκύλος είναι φοβισμένος τα αυτιά του είναι τραβηγμένα πίσω και κολλημένα στο κεφάλι του. Τα μάτια του στενεύουν γιατί υπάρχει μια τάση να τραβηχτεί προς τα πίσω. Τα χείλη του είναι τραβηγμένα προς τα πίσω και δείχνει τα δόντια του κάπου κάπου (ο φόβος πάντα κάνει επιθετικά τα σκυλιά). Το σώμα του δεν μπορεί να κρύψει την ένταση, ίσως να φαίνεται ότι τρέμει κιόλας, και γενικά μαζεύεται και χαμηλώνει προς μια υποτακτική στάση. Η ουρά είναι ανάμεσα στα πόδια του. βγάζει ίσως χαμηλότονα κλαψουρίσματα, ελαφρά και ανήσυχα γρυλίσματα.