2010/10/24

"Διαβάζουμε" την στάση σώματος ενός σκυλιού (τρίτο μέρος)

από το Body Language Basics του Stanley Coren σε εικογράφηση της Emma Trithart 


 7. Ο υποτακτικός και ανασφαλής σκύλος 


Αυτός ο σκύλος σας δείχνει απόλυτη υποταγή και παράδοση άνευ όρων. Προσπαθεί να σας δείξει ότι αποδέχεται τη χαμηλότερη θέση από σας στην ιεραρχία και ότι θέλει να αποφύγει τους μπελάδες. Αυτά τα σκυλιά πλησιάζονται εύκολα με ήρεμες κινήσεις και χάδια στην κοιλιά. Δεν σκύβουμε ποτέ πάνω από έναν σκύλο – φανταστείτε ένα γίγαντα να ρίχνει τη σκιά του πάνω σας σκύβοντας να σας χαϊδέψει – χαμηλώνουμε στο ύψος του και όπως πάντα αποφεύγουμε τις απότομες κινήσεις και χρησιμοποιούμε λιχουδιές. 

8. Ο παιχνιδιάρης σκύλοςΑυτή είναι η βασική πρόσκληση για παιχνίδι. Δεν είναι μια στάση που κρατάει ο σκύλος για πολύ ώρα. Μετά από αυτό αρχίζει τις σβούρες ή το τρέξιμο γύρω γύρω, και πιθανόν να γαβγίζει με ενθουσιασμό προσπαθώντας να σας παρασύρει στο παιχνίδι. Αυτή η στάση επίσης χρησιμοποιείται σαν σήμα «ηρεμίας» προκειμένου να σας δώσει να καταλάβετε ότι οποιαδήποτε «ανάρμοστη» προηγούμενη συμπεριφορά δεν ήταν εχθρική.Βέβαια, αυτές είναι κάποιες βασικές στάσεις και χαρακτηριστικά θέσης που παίρνουν τα σκυλιά προκειμένου να επικοινωνήσουν την πρόθεσή τους ή την διάθεσή τους.  

Κάθε σκύλος όμως έχει τις δικές του παραλλαγές, και μερικές φορές δεν δίνει ξεκάθαρα μηνύματα γιατί δεν έχει κοινωνικοποιηθεί αρκετά, ή είχε "κακούς" δασκάλους (άλλα μεγαλύτερα σε ηλικία αδέσποτα).

Τα κουτάβια διδάσκονται από τη μαμά τους τρόπους επικοινωνίας και αν την αποχωριστούν νωρίς δεν μαθαίνουν πάντα σωστά τα σήματα ηρεμίας. Αν προσθέσουμε και διάφορους "ανθρώπινους" παράγοντες, την εγκατάλειψη σε βουνά και λαγκάδια, τη βία κ.ά. που δημιουργούν έλλειψη αυτοπεποίθησης και σύγχυση, σαν αποτέλεσμα έχουμε έναν σκύλο που δεν "μιλάει" σωστά, νιώθει ανασφάλεια, ίσως φόβο  και έλλειψη εμπιστοσύνης και είναι πάντα απρόβλεπτος όταν πιεστεί.

Τηρούμε, λοιπόν, άσχετα με το πως "διβάζουμε" την διάθεση του ζώου, πάντα μερικούς γενικούς κανόνες, ειδικά όταν πρόκειται να πλησιάσουμε κάποιο αδέσποτο:

  1. Δεν κάνουμε ποτέ απότομες κινήσεις και άσκοπη φασαρία
  2. Δεν σκύβουμε από πάνω τους. Απλώνουμε το χέρι μας και χαμηλώνουμε στο ύψος τους.
  3. Είναι προτιμότερο να αφήνουμε το ζώο να μας πλησιάσει το ίδιο, προκαλώντας το με κάποια λιχουδιά ή φαγητό.