2010/11/26

Υπάρχει ελπίδα!

Ο Διονύσης, ο Βασίλης και ο Στάθης είναι τρία παληκάρια με τρομερή ευαισθησία απέναντι στα ζώα, και μπράβο και στα παιδιά, αλλά και στους γονείς που τα ανάθρεψαν.  Με απόλυτο σεβασμό σε κάθε μορφής ζωή, δίψα για μάθηση και γνήσιο ενδιαφέρον για όσα συμβαίνουν στην πόλη τους, θα πρέπει να γίνουν φωτεινό παράδειγμα για όλους εμάς τους υπόλοιπους.


Είναι η δεύτερη φορά που επικοινωνούν με την Γλύκα για κάποιο περιστατικό ( η πρώτη ήταν με ένα γατούλι που βρήκαν πεταμένο σε άθλια κατάσταση στις αρχές του καλοκαιριού, το οποίο υιοθετήθηκε σχεδόν αμέσως από φιλόζωη οικογένεια). Αυτή τη δεύτερη φορά λοιπόν επικοινώνησαν για ένα κουταβάκι καταψωριασμένο που βρήκαν σε σκουπίδια στο τέρμα της Αγ. Δημητρίου (πίσω από το γήπεδο Κατερίνης).


Ο κούταβος οδηγήθηκε στο κτηνιατρείο που συνεργάζεται με τον Δήμο χθες Κυριακή, αφού ειδοποιήθηκε ο υπεύθυνος κτηνίατρος, έγιναν οι απαραίτητες εξετάσεις ( διαπιστώθηκε και δεμοδηκτική και σαρκοκοπτική ψώρα) και ξεκίνησε η θεραπεία. Το κουτάβι είναι περίπου 2,5 μηνών, αρσενικό, και έχει χάσει το περισσότερο τρίχωμα από το σώμα του και σχεδόν όλο από το προσωπάκι του. Οδηγήθηκε στο Κυνοκομείο, στο τμήμα απομόνωσης, λόγω έλλειψης εθελοντή για να το φιλοξενήσει.Εάν υπάρχει κάποιος με τη διάθεση να βοηθήσει, προκειμένου το κουτάβι να φιλοξενηθεί για το διάστημα θεραπείας και αποκατάστασης της υγείας του σε πιο αξιοπρεπές περιβάλλον για να μην στερείται και την ανθρώπινη επαφή και αποκτήσει κακές συνήθειες, και για περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με τις συνθήκες και τους όρους φιλοξενίας, ας επικοινωνήσει μαζί μας με e-mail ή στο τηλέφωνο 6932 311 220. 


Αυτό το μουτράκι, βέβαια, αφού γίνει καλά, θα εμβολιαστεί και θα δοθεί για υιοθεσία σε όποιον μπορεί να ενδιαφέρεται.

Η δεμοδηκτική ψώρα οφείλεται σε ενα ακάρεο που ζει κυρίως στους θύλακες των τριχών και στους σμηγματογόνους αδενες και μεταδίδεται στα κουτάβια τις πρώτες 3-4 μέρες της ζωής τους από τη μητέρα τους. Δεν μεταδίδεται με άλλο τρόπο, ούτε από σκύλο σε σκύλο, ούτε από σκύλο σε άνθρωπο. Φορείς του παράσιτου αυτού είναι ουσιαστικά όλα τα σκυλιά, λίγα όμως εκδηλώνουν τη νόσο. Στα κουτάβια ειναι σχετικά συχνή η εκδήλωση της νόσου επειδή το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν είναι ακόμη επαρκώς ανεπτυγμένο. Συνήθως έχει εντοπισμένη μορφή με μικρές αλλοιώσεις στο κεφάλι και στο σώμα και αυτοθεραπεύεται σε ποσοστό 90 % .( πηγή: Τελέσιλλα)

Η Σαρκοπτική Ψώρα
Η μετάδοση της δερματοπάθειας, είναι εύκολη και γίνεται όταν οι σκύλοι έρθουν σε επαφή με προσβλημένα ζώα. Εκτός του ξενιστή τα ακάρεα επιζούν από 2 έως και 19 ημέρες.Εμφανίζεται έντονα κνησμώδης δερματίτιδα με εμφάνιση εξανθήματος, εστίες αλωπεκίας ή υποτρίχωσης και αυτοτραυματικές αλλοιώσεις. Τα κυριότερα σημεία εμφάνισης είναι τα πτερύγια των αυτιών, ο αγκώνας, η κάτω επιφάνεια του κορμού, τα άκρα και η περινεϊκή χώρα. Ιδιοκτήτες σκύλων με σαρκοπτική ψώρα, εμφανίζουν ένα έντονα κνησμώδες βλαττιδώδες εξάνθημα, που αυτοϊάται σε 12-14 ημέρες μετά την απομάκρυνση ή τη θεραπεία του σκύλου τους.