2011/03/01

Επιστολή στον Δήμο για το προσωπικό καθαριότητας του κυνοκομείου Κατερίνης

Παρακαλώ κοινοποιήστε:
1.κ.κ. Δήμαρχο Σάββα Χιονίδη
2. Δημοτικό Συμβούλιο
3. Κτηνιατρική Υπηρεσία
Υπ’όψιν κ. ΚίτσιουΔιευκρινίζουμε πως όσοι υπογράφουν εκφράζουν προσωπικές απόψεις και όχι τις απόψεις των συλλόγων τους, και οι ιδιότητές τους αναφέρονται πληροφοριακά. Είναι οι μόνοι άνθρωποι όμως μαζί με τους υπόλοιπους ανένταχτους εθελοντές, των οποίων τα φιλοζωικά αισθήματα δεν περιορίζονται στην ιντερνετική φιλολογία, αλλά αφιερώνουν προσωπικό χρόνο, χρήματα και υπηρεσίες στο κυνοκομείο και τα αδέσποτα της πόλης μας, παλεύοντας καθημερινά για την εφαρμογή του νόμου και την υγεία των ζώων.


Επίσης διευκρινίζουμε ότι δεν διεκδικούμε τα ποσά που αναγράφονται, ενημερώνουμε απλώς για το γεγονός ότι η κακή εκτέλεση των καθηκόντων από το προσωπικό καθαριότητας επιβαρύνει οικονομικά όχι μόνον τον Δήμο Κατερίνης, αλλά και τους εθελοντές.


Θέμα: Προσωπικό καθαριότητας του Κυνοκομείου Κατερίνης

Παρακαλούμε ιδιαιτέρως να κληθεί το προσωπικό καθαρισμού του κυνοκομείου και να προβείτε σε ιδιαίτερες συστάσεις για τις υποχρεώσεις τους να τηρούν την νομοθεσία σε σχέση με την προστασία της υγείας των έγκλειστων ζώων.
Από τον Οκτώβριο που οι επισκέψεις μας γίνονται δύο φορές την ημέρα προκειμένου να δίνονται φάρμακα και να γίνεται έλεγχος της υγείας των ζώων, διαπιστώσαμε τα εξής:

1. Η καθαριότητα των κλουβιών γίνεται με τρόπο που παραβιάζει τους υγειονομικούς όρους. Τα κλουβιά πλένονται με τρεχούμενο νερό υπό πίεση και λόγω των κακών κλίσεων των πατωμάτων τα νερά ταξιδεύουν από κλουβί σε κλουβί μεταδίδοντας ασθένειες. Επίσης, τα κλουβιά δεν στραγγίζονται με λάστιχο ή σφουγγαρίστρα μετά το  πλύσιμο, με αποτέλεσμα όσα σκυλιά δεν έχουν βρεχθεί από το λάστιχο να βρέχονται όταν ξαπλώνουν. Οι εθελοντές καθημερινά υποδεικνύουν τον σωστό τρόπο καθαρισμού και αγνοούνται συστηματικά. Παραθέτουμε το άρθρο 6 της ΥΑ 280262 (Αρ. Φ. 1874/17-12-2003 Όροι και προϋποθέσεις χορήγησης άδειας ίδρυσης και λειτουργίας καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς) :  6. Οι χώροι διαμονής και άσκησης των ζώων πρέπει να αποστραγγίζονται  επαρκώς. Το ακάθαρτο νερό δεν πρέπει να παραμένει στους χώρους διαμονής και άσκησης των ζώων, ώστε να αποφεύγεται η διασπορά των μολύνσεων. 

2. Λόγω της κακής εφαρμογής του τρόπου καθαριότητας προξενήθηκαν ζημίες σε υλικά και στρωμνές που δωρίστηκαν από εθελοντές (παλέτες, μοκέτες, παπλώματα, κουβέρτες, ρούχα κλπ), υλικά και στρωμνές τα οποία μετά το αλλεπάλληλο καθημερινό βρέξιμο κατέληξαν πεταμένα σε λάκκους χωρίς να ερωτηθεί κανείς και το κόστος αυτών ανέρχεται στο ποσό των 400 περίπου ευρώ. Παραθέτουμε το αντίστοιχο άρθρο από την Υ.Α. 280262: 8. Στην περιοχή που το ζώο κοιμάται, πρέπει να υπάρχει υπερυψωμένη επιφάνεια για το σκοπό αυτό.

3. Το πόσιμο νερό σερβίρεται σε κάδους από ελαιοχρώματα τα οποία δεν έχουν καθαριστεί επαρκώς από τα υπολείμματα αρχικά, γεμίζονται δε καθημερινά χωρίς να πλένονται, με αποτέλεσμα να διαπιστώνεται παρουσία μυκήτων με κίνδυνο για την υγεία των ζώων. Η σίτιση από την άλλη, δεν γίνεται σε επαρκείς ποσότητες, η μισή μάλιστα τροφή που σερβίρεται καταλήγει βρεγμένη και δεν καταναλώνεται με αποτέλεσμα την άσκοπη επιβάρυνση του Δήμου, αλλά και των εθελοντών, οι οποίοι ταίζουν με δικά τους έξοδα το απόγευμα ξανά τα σκυλιά. Ακόμη και στα κλουβιά που έχουν τοποθετηθεί ταΐστρες, η τροφή σερβίρεται στο πάτωμα. Παραθέτουμε το άρθρο 7 από την Υ.Α. 280262: 7. Τα ζώα πρέπει να έχουν ανά πάσα στιγμή πρόσβαση σε πόσιμο νερό και η τροφή που λαμβάνουν να είναι ισορροπημένη και υγιεινή.

4. Οι συστάσεις και υποδείξεις των κτηνιάτρων αγνοούνται συστηματικά με αποτέλεσμα την μετάδοση λοιμωδών. Επτά εθελοντές φιλοξενούν προσωρινά σε δικούς τους χώρους ζώα, προκειμένου να προστατευθούν τα υπόλοιπα έγκλειστα ζώα. Επιπλέον επιβαρύνονται των εξόδων συντήρησης και διατροφής τους, καθώς και της φαρμακευτικής περίθαλψης, όταν περιλαμβάνονται φάρμακα που δεν είναι κτηνιατρικά. Τα έξοδα αυτά μέχρι στιγμής ανέρχονται στο ποσό των 700 περίπου ευρώ και βαρύνουν με ευθύνη το προσωπικό καθαρισμού το οποίο αγνοεί τις υποδείξεις.

Περιμένουμε να επιληφθείτε του θέματος όπως υποχρεούστε σε εύλογο διάστημα μιας εβδομάδος.

Επισημαίνουμε και πάλι πως οι εθελοντές διατίθενται να βοηθήσουν με όποιο τρόπο μπορούν, όπως ήδη κάνουν άλλωστε, και να συνεργαστούν με το Δήμο εφόσον κληθούν, να δώσουν προτάσεις και έτοιμες υποδείξεις για το προσωπικό σε συνεργασία και με τους κτηνιάτρους, προκειμένου να διευκολύνουν το έργο του σε σχέση με τα αδέσποτα και να βελτιώσουν την εικόνα του Δήμου. 

Με εκτίμηση
Βασιλειάδου Γλυκερία (αντιπρόεδρος φιλοζωικής ΕΛΠΙΔΑ ΚΑΙ ΣΤΟΡΓΗ)
Καλοτίνη Μαρία (μέλος φιλοζωικής ΑΡΓΟΣ)
Μίνου Μαρία (γραμματέας φιλοζωικής ΕΛΠΙΔΑ ΚΑΙ ΣΤΟΡΓΗ)
Νατσιοπούλου Αντωνία (μέλος φιλοζωικής ΕΛΠΙΔΑ ΚΑΙ ΣΤΟΡΓΗ)
Εθελοντές του κινήματος ενεργών πολιτών ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ: Αδέσποτα Κατερίνης