2010/06/22

Η Μισιρλού

Δεν ξέρω πώς να ξεκινήσω για την Μισιρλού.

Μάλλον με ένα ευχαριστώ. Γιατί τον λίγο καιρό που ήταν κοντά μας, μας εμπιστεύτηκε, μας έδωσε την αγάπη της , μας δίδαξε την αρετή της καρτερίας και μας έδειξε πως είναι να αγωνίζεσαι για τη ζωή.

Η Μισιρλού βρέθηκε να τριγυρνάει στο δρόμο 2,5 μηνών κουταβάκι γιατί κάποιος αποφάσισε ότι του περισσεύει. 

Χτυπήθηκε και πατήθηκε από τρία αυτοκίνητα στη σειρά κοντά στα μεσάνυχτα και βρέθηκε να κείτεται στη μέση του δρόμου ανήμπορη και  σχεδόν ξεψυχισμένη με σπασμένη λεκάνη και διαλυμένη ουροδόχο κύστη.

Πολύ μεγάλη περιπέτεια και γι’ αυτήν και για μας οι τέσσερις μήνες που ακολούθησαν.

Η πρώτη επέμβαση, στον πρώτο γιατρό, τελείως άτεχνη και τσαπατσούλικη, την άφησε με μισοραμμένη την κύστη να αδειάζει τα ούρα στην κοιλιά της.

Αλλαγή γιατρού. Δεύτερη επέμβαση με συμπληρωματική αφαίρεση μισής σπλήνας λόγω περιτονίτιδας. Όλα φαινόταν εντάξει αλλά η ροή του αίματος παρ’ όλες τις προσπάθειες και τις διαγνώσεις στα ούρα της δεν σταματούσε.

Σ’ αυτούς τους μήνες ανάμεσα στις εγχειρήσεις και το κούρνιασμα στο σπίτι γνώρισε και την άλλη πλευρά της ζωής. Τη θαλπωρή, το ανθρώπινο χάδι, το γεμάτο στομάχι, το παιχνίδι με άλλα σκυλιά, έδειξε την τσαχπινιά της, έδωσε την αγάπη της και πέθανε απλά στον ύπνο της ήσυχη, σχεδόν χαμογελώντας, από ανακοπή.

 Η νεκροψία μας έδειξε πως η κύστη της μετά από τόσο καιρό ήταν ακόμη γεμάτη με πολύ μικρά θραύσματα οστών της λεκάνης. Δεν ξέρω τι έφταιξε. Ίσως αν η πρώτη εγχείρηση είχε γίνει όπως έπρεπε, το καλικαντζαράκι μας να ήταν ακόμη κοντά μας ευτυχισμένο και παιχνιδιάρικο με την αλλόκοτη λεκάνη της και το χαριτωμένο της περπάτημα.


Με αφορμή λοιπόν τη Μισιρλού θέλω να πω τα εξής:
Δεν είναι λύση η ελεημοσύνη. Για κανέναν.Ούτε για τα ζώα ούτε για τους ανθρώπους. Η ελεημοσύνη αποτελεί προσωρινό ημίμετρο που καλύπτει απλώς βασικές ανάγκες χωρίς όμως να εξαφανίζει το πρόβλημα. Εμείς ήμαστε το σύστημα και αν το καταλάβουμε μπορούμε να επιφέρουμε αλλαγές.
Να κάνουμε μεγάλα όνειρα αλλά οι στόχοι να είναι συγκεκριμένοι και βραχυπρόθεσμοι για να είναι εφικτοί. Βήμα με βήμα κάθε φορά.
Τι χρειάζεται;
Ενημέρωση
Για τον ρόλο των φιλοζωικών σωματείων, για τη νομοθεσία, για τη στείρωση, για την ηθική υποχρέωση να φροντίζουν τα αδέσποτα και να καταγγέλλουν την κακοποίηση ή την εγκατάλειψη ζώου συντροφιάς, και άλλα πολλά.
Έλεγχος  
Αν δεν υπάρξει σώμα αρμόδιο να καταγράφει τα κατοικίδια, να ελέγχει τακτικά τις συνθήκες διαβίωσης και τις γεννήσεις και να επιβάλλει πρόστιμα δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτε.
Εφαρμογή του νόμου.
Πόσες περιπτώσεις καταγγελιών και μηνύσεων με καταδίκη για βιαιοπραγία απέναντι σε ζώα ακούσατε τελευταία?